Güveni Kötüye Kullanma Suçu İstinaf Dilekçesi Örneği, güveni kötüye kullanma suçundan hakkınızda mahkumiyet kararı verilmişse, bu kararın Bölge Adliye Mahkemesi tarafından yeniden incelenmesini istemeniz için hazırlanmıştır. Avukatınız olmasa bile bu dilekçeyi kendiniz doldurup imzalayarak kararı veren mahkemenin kalemine verebilirsiniz. İstinaf başvurusu, kararın size tebliğ edildiği veya duruşmada yüzünüze karşı okunduğu tarihten itibaren yedi gün içinde yapılmalıdır.
İstinaf Dilekçesi Nasıl Yazılır?
İstinaf dilekçenizde önce hangi mahkemenin hangi tarihli kararına itiraz ettiğinizi net biçimde yazmanız gerekir. Bunun için kararın esas numarası ile karar numarasını gerekçeli karar örneğinden bulup dilekçenize yazmalısınız. Ardından kararın neresini yanlış bulduğunuzu tek tek anlatmalısınız. Mahkeme delilleri eksik değerlendirdiyse, tanığınızı dinlemediyse, ödeme yaptığınız hâlde bunu dikkate almadıysa veya cezanızı fazla belirlediyse bunların her birini ayrı madde hâlinde yazın. Genel şikayetler yerine somut noktalara odaklanmanız başvurunuzun daha güçlü olmasını sağlar.
İstinaf süreniz gerekçeli kararın tarafınıza tebliğinden itibaren iki haftadır.
Dilekçeyi Bölge Adliye Mahkemesine hitaben yazarsınız ancak elden kararı veren asliye ceza mahkemesinin kalemine teslim edersiniz; dosyanız oradan Bölge Adliye Mahkemesine gönderilir. Süre çok önemlidir, yedi günlük süreyi kaçırırsanız karar kesinleşir ve düzeltme imkanınız kalmaz. Süre yetişmiyorsa önce kısa bir dilekçeyle kararı istinaf ettiğinizi bildirip gerekçelerinizi sonradan sunabilirsiniz. Dilekçenizi iki nüsha hazırlayıp bir nüshasına havale tarihi alarak kendinizde saklamayı unutmayın. Tutukluysanız dilekçenizi cezaevi idaresine vermeniz de geçerli sayılır.
Dilekçe Örneği
[İLGİLİ] BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İLGİLİ CEZA DAİRESİNE
Gönderilmek Üzere
[İLGİLİ] ASLİYE CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE
DOSYA NO: [Esas No] Esas, [Karar No] Karar
KARAR TARİHİ: [Kararın Verildiği Tarih]
TEBLİĞ TARİHİ: [Gerekçeli Kararın Tebliğ Edildiği Tarih]
SANIK: [Ad Soyad] (T.C. No: [T.C. Kimlik No])
ADRES: [Açık Adres]
SUÇ: Güveni Kötüye Kullanma (TCK m.155)
KONU: Hakkımda verilen mahkumiyet kararının kaldırılması ve beraatime karar verilmesi talebimdir.
AÇIKLAMALAR
- [İlgili] Asliye Ceza Mahkemesinin [tarih] tarihli kararı ile güveni kötüye kullanma suçundan [ceza miktarı] hapis cezası ile cezalandırılmama karar verilmiştir. Bu karar hukuka ve dosyadaki delillere uygun değildir, aşağıda açıkladığım nedenlerle kaldırılmasını istiyorum.
- Her şeyden önce üzerime atılı suçu işlemedim. Bana teslim edilen [malın adı] üzerinde hiçbir zaman sahiplenme kastıyla hareket etmedim, malı satmadım ve teslim aldığımı da inkar etmedim. Mahkeme bu noktayı hiç değerlendirmemiştir.
- Mahkeme, benim savunmamda belirttiğim [delil: mesajlaşma kayıtları / banka dekontları / ödeme belgeleri] üzerinde durmamış, bu belgeleri gerekçeli kararında hiç tartışmamıştır. Bu belgeler dosyada olmasına rağmen değerlendirilmemesi kararın eksik incelemeye dayandığını göstermektedir.
- Duruşmada dinlenmesini istediğim tanık [tanık adı] dinlenmemiştir. Bu tanık, malı müştekiye [tarih] tarihinde iade ettiğimi bizzat görmüştür. Tanığın dinlenmemesi savunma hakkımın kısıtlanması anlamına gelmektedir.
- Aramızdaki ilişki esasında bir alacak verecek meselesidir. Müşteki bana [alacak konusu] nedeniyle borçludur ve bu hesap kapanmadığı için mal bende kalmıştır. Bu durum ceza mahkemesinin değil, hukuk mahkemesinin konusudur. Mahkeme olayın bu hukuki yönünü göz ardı etmiştir.
- [Ödeme yaptıysanız yazın] Yargılama sırasında müştekinin zararını gidermek için [tarih] tarihinde [tutar] TL ödeme yaptım ve dekontunu dosyaya sundum. Buna rağmen mahkeme lehime etkin pişmanlık hükümlerini uygulamamıştır. Bu husus tek başına kararın bozulmasını gerektirir.
- Mahkeme cezayı belirlerken alt sınırdan uzaklaşmış ancak bunun sebebini kararında somut olarak açıklamamıştır. Sabıkasız olmama, yargılama boyunca duruşmalara düzenli katılmama ve pişmanlık göstermeme rağmen cezanın yüksek belirlenmesi hakkaniyete aykırıdır.
- Hakkımda hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve cezanın ertelenmesi hükümleri de değerlendirilmemiştir. Daha önce hiçbir suçtan mahkum olmadım, sabıka kaydım temizdir ve bir daha suç işlemeyeceğim konusunda mahkemeye güvence veriyorum.
- [Kişisel durumunuz] Evli ve [sayı] çocuk sahibiyim, ailemin tek geçim kaynağı benim. Bu ceza kesinleşirse ailem çok ağır bir mağduriyet yaşayacaktır. Bu durumun da mahkemenizce dikkate alınmasını istiyorum.
- Yukarıda saydığım nedenlerle karar hem maddi olay bakımından hem de hukuki değerlendirme bakımından hatalıdır ve kaldırılması gerekmektedir.
DELİLLER
Yerel mahkeme dosyasının tamamı, müşteki ile aramdaki yazışma ve mesaj kayıtları, banka hesap hareketleri ve ödeme dekontları, dinlenilmesini talep ettiğim tanık beyanları, adli sicil kaydım ve mahkemenizce uygun görülecek her türlü yasal delil.
HUKUKİ NEDENLER
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.155, m.62, m.168, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.272 ve devamı maddeleri ile ilgili diğer mevzuat hükümleri.
SONUÇ VE İSTEM
Yukarıda açıkladığım nedenlerle; [İlgili] Asliye Ceza Mahkemesinin [tarih] tarihli ve [Esas No] Esas, [Karar No] Karar sayılı mahkumiyet kararının KALDIRILMASINA ve hakkımda BERAAT kararı verilmesine, aksi kanaat hâlinde dosyanın duruşmalı olarak incelenerek lehime olan etkin pişmanlık, takdiri indirim, erteleme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmasına karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim. [Tarih]
Sanık
[Ad Soyad]
(İmza)
Dikkat: Bu dilekçe genel bir şablondur ve mutlaka kendi dosyanıza göre uyarlanmalıdır; köşeli parantez içindeki yerleri kendi bilgilerinizle doldurmadan kullanmayın. Yedi günlük istinaf süresi hak düşürücü niteliktedir, süreyi kaçırırsanız karar kesinleşir; bu nedenle ciddi cezalarda bir avukata danışmanız yararınıza olacaktır.