Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu Temyiz Dilekçesi Örneği, TCK 104’ten bölge adliye mahkemesince verilen karara karşı Yargıtay’a başvurmak isteyen sanık için hazırlanmıştır. Temel hâlde (104/1) temyiz yolu ceza miktarı nedeniyle çoğu dosyada kapalıdır; nitelikli hâllerde ise kural olarak açıktır. Başvurudan önce kararın temyize açık olup olmadığını aşağıdaki açıklamaya göre kontrol edin. Temyizde olaylar yeniden tartışılmaz, yalnız hükmün hukuka aykırılığı incelenir (CMK 288, 294/2).
Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?
104/1’in üst sınırı beş yıl olduğundan, ilk derece mahkemesince verilen beş yıl veya daha az hapis cezasına karşı istinafın esastan reddi (CMK 286/2-a) ve bu cezayı artırmayan bölge adliye mahkemesi kararları (286/2-b) temyiz edilemez. Beraat kararına karşı istinafın esastan reddi de on yıl veya daha az ceza gerektiren suçlarda temyize kapalıdır (286/2-g). Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 04.06.2026 tarihli, 2022/2721 E., 2026/5069 K. sayılı kararında, reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan verilen mahkûmiyete karşı istinafın esastan reddine ilişkin kararı 286/2-a kapsamında görerek temyiz istemlerini reddetmiştir. Bu nedenle 104/1’de temyiz esas olarak bölge adliye mahkemesinin cezayı artırdığı ya da beraat hükmünü kaldırıp ilk kez mahkûmiyet kurduğu dosyalarda açıktır. 104/2 ve 104/3’te ceza on yıldan başladığından temyiz kural olarak mümkündür.
Süre, kararın gerekçesiyle birlikte tebliğinden itibaren iki haftadır (CMK 291/1). Dilekçe kararı veren bölge adliye mahkemesi ceza dairesine verilir; tutukluysanız ceza infaz kurumu müdürlüğüne verebilirsiniz (CMK 263/1). Bir reşit olmayanla cinsel ilişki suçu temyiz dilekçesinde en güçlü sebepler hukukidir: 103 ile 104 arasındaki nitelendirme, evlenme yasağının Türk Medeni Kanunu’na göre doğru belirlenmesi, yaş konusundaki hata savunmasının gerekçede tartışılmaması ve 104/1’de şikâyet şartının yokluğu. Kavramlar için TCK 104’ün unsurları ve cezası sayfasına bakın. Yargıtay, bölge adliye mahkemesinin kabul ettiği olaylara hukukun doğru uygulanıp uygulanmadığını denetler. Bu yüzden tanık beyanlarının yeniden tartılmasını istemek yerine, kabul edilen olgular karşısında hangi kuralın yanlış uygulandığını yazın: yaş hatasının tartışılmaması, evlenme yasağının yanlış belirlenmesi, şikâyet şartının gözetilmemesi ya da zorunlu müdafi yokluğu bu türdendir. Temyizi yalnız siz yaptıysanız bozmadan sonra verilecek hüküm önceki cezadan ağır olamaz. Hükmolunan hapis cezası on yıl veya daha fazlaysa Yargıtay incelemeyi uygun görürse duruşmalı yapabilir (CMK 299/1); takdiri indirimle on yılın altına inen cezalarda bu imkân yoktur. Duruşmalı inceleme istiyorsanız bunu dilekçede ayrıca belirtin; tutuklu sanık duruşmaya katılma isteminde bulunamaz (CMK 299/2). Dilekçede yalnız hukuki sebepleri yazın; delillerin yeniden değerlendirilmesini isteyen anlatımlar temyiz incelemesinde dikkate alınmaz.
Dilekçe Örneği
YARGITAY İLGİLİ CEZA DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
Gönderilmek Üzere
[…] BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ […] CEZA DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
İSTİNAF DOSYA NO: [Daire Esas] – [Daire Karar]
KARAR TARİHİ: [Bölge adliye mahkemesinin hüküm günü]
TEBLİĞ TARİHİ: [Tebliğ mazbatasındaki gün]
İLK DERECE MAHKEMESİ: […] [Asliye / Ağır] Ceza Mahkemesi ([Esas] – [Karar])
SANIK: [Ad Soyad], T.C. Kimlik No [……]
MÜDAFİİ: [Varsa avukatın adı ve sicil numarası]
SUÇ: Reşit Olmayanla Cinsel İlişki (TCK m.104)
KONU: Mahkûmiyet hükmüne karşı süresinde temyiz başvurusu ve temyiz sebeplerimin sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR
- Hakkımdaki hüküm [TCK 104/2 / 104/3] uyarınca [Ceza Miktarı] hapis cezası içermektedir ya da daire [ilk derecedeki beraati kaldırarak / cezayı yükselterek] yeni bir mahkûmiyet kurmuştur. Bu yönüyle karar temyize açıktır; tebliğden bu yana iki hafta geçmemiştir.
- Yaş, bu suçun kurucu unsurudur ve failin bunu bilmesi kastın parçasıdır. Mağdurun kendini on sekiz yaşında tanıttığı, ortak çevremizin de bunu doğruladığı yönündeki savunmam kararda tek cümleyle bile karşılanmamıştır. TCK 30/1’in uygulanma koşullarının hiç tartışılmaması, hükmü gerekçesiz bırakır ve hukuka kesin aykırılık oluşturur (CMK 289/1-g).
- [SEÇENEK — dosyanıza uyuyorsa kullanın: akrabalık ilişkisi tartışmalıysa] Nitelikli hâl, aramızda evlenme yasağı bulunduğu kabulüne dayanmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 129. maddesindeki yasaklar sınırlı sayıdadır; benimle mağdur arasındaki [ilişkinin türü] bu sayımda bulunmadığından 104/2 hukuken uygulanamaz.
- [SEÇENEK — dosyanıza uyuyorsa kullanın: temel hâlden mahkûmiyette şikâyet sorunu varsa] Mahkûmiyet, kovuşturulması şikâyete bağlı 104/1’e dayanmaktadır. Dosyada geçerli bir şikâyet bulunmamaktadır / mağdur vazgeçmiş, ben de vazgeçmeyi kabul etmişimdir. Kovuşturma şartı yokken esasa girilmesi hukuka aykırıdır.
- [SEÇENEK — dosyanıza uyuyorsa kullanın: duruşmada müdafiiniz yoksa] Ağır cezalık bu hâlde alt sınır beş yılı aştığından müdafi görevlendirilmesi zorunludur (CMK 150/3). Mütalaa ve son sözüm müdafiim olmadan alınmıştır; bu durum CMK 289/1-e’deki hukuka kesin aykırılıktır.
- [TCK 103 uygulandıysa:] Kararda cebir, tehdit veya hile tespit edilmemiş, mağdurun algılama yeteneğine ilişkin bir rapor da alınmamıştır. On beş yaşını bitirmiş çocukla rızaya dayalı ilişki ayrı bir suç tipi olarak TCK 104’te düzenlendiğinden 103’ün uygulanması yanlış normun seçilmesidir (CMK 288/2).
- Ceza belirlenirken alt sınırın neden aşıldığı soyut ifadelerle geçiştirilmiş, TCK 61/1’deki ölçütler olaya uygulanmamıştır.
DELİLLER
Dosya kapsamı; nüfus ve yaş tespit belgeleri, şikâyet ile vazgeçme tutanakları, müdafi görevlendirme kayıtları, duruşma tutanakları ve gerekçeli kararlar.
HUKUKİ NEDENLER
TCK m.30, m.61, m.73, m.103, m.104; Türk Medeni Kanunu m.129; CMK m.150, m.230, m.286 ve devamı, m.288, m.289, m.302.
SONUÇ VE İSTEM
Sunduğum sebeplerle hükmün CMK 302/2 gereğince bozulmasını; bozmanın, hata nedeniyle kastın bulunmaması yönünden beraat, şikâyet şartının yokluğu yönünden düşme, bunlar kabul görmezse nitelikli hâlin çıkarılarak cezanın yeniden belirlenmesi doğrultusunda yapılmasını talep ederim. [Tarih]
SANIK
[Ad Soyad]
(İmza)
Dikkat: 104/1’den verilen ve beş yılı aşmayan cezalarda istinafın esastan reddi kesindir; böyle bir karara karşı temyiz dilekçesi reddedilir. Bu reşit olmayanla cinsel ilişki suçu temyiz dilekçesi genel bir örnektir, kendi kararınızdaki olgulara göre uyarlayın ve mağdura ilişkin kişisel ayrıntı yazmayın. Nitelikli hâllerde müdafi zorunludur; kendi avukatınız yoksa baro tarafından görevlendirilir.